Persoonlijke ontwikkeling stopt nooit. Het is namelijk een oneindig proces waarbij het steeds draait om drie belangrijke vragen.

– Wie ben ik?
– Wat wil ik bereiken?
– Welke acties moet ik daarvoor ondernemen?

Wanneer iemand altijd in staat is om de drie vragen volledig te beantwoorden, dan is diegene goed op weg in zijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Gelukkig zijn er verschillende coaches te vinden voor de mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij het beantwoorden van één of alle drie de vragen.

Laatst vertelde iemand mij dat diegene geen coach in de armen zou nemen als diegene zelf ook nog gecoacht wordt. De reden die hiervoor was dat de betreffende coach dan niet bekwaam genoeg zou zijn om andere mensen te begeleiden. Een goede coach is zelf expert!

Doordat het begrip coach geen beschermde titel is, kan in feite iedere aspirant-coach zich bij de Kamer van Koophandel in laten schrijven en een coachingspraktijk beginnen. Bord op de deur en klaar. Dit zorgt ervoor dat er rond de titel “coach” vaak negatieve associaties zijn. De kennis en kunde van een coach zijn niet getest op een vastgestelde standaard van bevoegdheid en bekwaamheid. Maar de vraag is eigenlijk of dit wel zo erg is?

Ik heb diverse opleidingen en genoeg werkervaring opgedaan wat betreft het coachen van mensen, maar niet iedere coach heeft deze achtergrond. Ikzelf had altijd het rotsvaste idee dat je zonder opleiding of diploma echt geen “coach’ kon zijn. Inmiddels ben ik erachter dat ervaring, goede communicatievaardigheden en een klik tussen coach en cliënt veel belangrijker zijn.

Ikzelf ben zeer intuïtief en gebruik deze kwaliteit in mijn coaching. Je zou kunnen zeggen dat dit mijn handelskenmerk is. Wanneer cliënten, maar ook vrienden of familie mij iets te vertellen, probeer ik altijd het hoofd (rationele) met het hart (gevoel) en de buik (handelen) te verbinden. Dit stelt mij in staat om snel diepgaande gesprekken te voeren. Echter, niet iedereen zit hier op te wachten. Mensen die zeer rationeel zijn, zullen deze manier van werken niet altijd kunnen waarderen en dit is niet erg. Ik probeer dan ook geen coach voor iedereen te zijn, maar een een coach voor cliënten waarbij deze manier van werken wel effectief is.

Diepgaande gesprekken waarbij mooie een balans is tussen luisteren, vertellen en vragen stellen. Daar leef ik voor. Ik ervaar mijn coachingsgesprekken altijd als enerverend, hoe zwaar de onderwerpen ook mogen zijn. Energie vliegt tussen mij en mijn client heen en weer en het mooie daarvan is, dat ik van ieder coachingsgesprek leer. Altijd weer. De ene keer is het een nieuw inzicht, de andere keer is het een reminder om goed te luisteren. Persoonlijke ontwikkeling stopt nooit, dus ook voor een coach niet!

Een goede coach is nooit uitgeleerd en daarom ben ik van mening dat het juist goed is als een coach zelf ook gecoacht wordt op welk vlak dan ook. Een klik hebben met je cliënt of coach stelt je beter in staat om je in te leven in de perspectieven van de ander. Je zal dan sneller open staan voor nieuwe ideeën. Elkaar goed kunnen begrijpen (goede communicatieve vaardigheden), is essentieel voor een cliënt om stappen te kunnen maken.

Een coach kan alle opleidingen in de wereld gevolgd hebben, maar zodra deze niet op hetzelfde niveau (energetisch, communicatief etc.) zit als de cliënt, dan zal de coaching weinig effectief zijn. Zoek daarom een coach die echt bij jou past. Heeft diegene ervaring op het gebied waar jij coaching bij wilt hebben? Voel je je veilig (is er een klik en begrijpen jullie elkaar goed)?

Ik ben geen eenheidscoach, geen standaard coach, maar een intuïtieve, non-bullshit gelukscoach. Ik voel snel aan of dingen kloppen of niet, en wil jij graag met zo iemand werken en kijken of je met mij een klik hebt? Neem gerust contact met me op. Een oriënterend gesprek is altijd gratis, want niet alleen jij moet kijken of je met mij wilt werken. Ik wil ook kijken of ik met jou kan werken.

Zie je graag.
Maaike