“Ik weet niet goed wie ik ben” zei iemand laatst tegen me en dat was precies hetgeen waar ik jaren geleden zelf tegenaan liep. Ik was niet gelukkig en ging op zoek naar manieren om gelukkiger te worden. Maar iedere keer als iemand aan mij de vraag stelde: “Waar word jij dan gelukkig van?” had ik geen antwoord. Het was alsof er een blokkade zat in mijn keel, want ik kreeg er gewoon letterlijk geen geluid uit als ik antwoord wilde geven.

Mijn zoektocht naar meer geluk begon eigenlijk met de vraag: wie ben ik eigenlijk? Ieder mens is uniek en wat iemand gelukkig maakt is ook verschillend van persoon tot persoon. Daarom is de eerste stap naar een gelukkiger leven, weten wie je bent.

Wie ben ik eigenlijk?
Wat zijn mijn talenten?
Wat zijn mijn interesses?
Waar liggen mijn grenzen?
Wat zijn mijn normen en waarden?

Het antwoord op deze vragen is niet altijd gemakkelijk te vinden. Dit komt omdat we ons tijdens ons leven bewust en onbewust zijn gaan aanpassen aan anderen. Zo kan het zijn dat je talenten hebt ontwikkeld die je diep van binnen niet gelukkig maken. Dit noem ik dus aangeleerde talenten. Het zijn talenten die je hebt ontwikkeld om je staande te houden in deze wereld. Uit noodzaak geboren talenten, kun je zeggen. In mijn geval was dat bijvoorbeeld mijn analyserend vermogen. Als ik dit aangeleerde talent inzette op mijn werk, was ik zeer succesvol. Ik haalde daar echter geen voldoening uit en werd er zeker niet gelukkig(er) van.

Het antwoord op de vraag wat je talenten zijn, is dus ingewikkelder dan je in eerste instantie denkt. De zoektocht naar wie je eigenlijk bent, begint daarom in je jeugd. Jonge kinderen staan nog dicht bij hun eigen behoeften en verlangens. Door te gaan onderzoeken waar jij als kind vroeger mee speelde, kom je dichter bij wat je werkelijk leuk vindt en wie je werkelijk bent. Dat bekent niet gelijk dat jij nu als volwassene gelukkig zou worden van de dingen die je als kind graag deed, zoals verstoppertje spelen of lego bouwen (al kan dat wel natuurlijk).
Er zit in al je interesses een rode draad en het is van belang die te ontdekken in de zoektocht naar wie je werkelijk bent om gelukkiger te kunnen worden in je leven.

Wanneer je worstelt met de vraag “wie ben ik eigenlijk”, biedt het Pathfinder Traject uitkomst. Door diverse opdrachten wordt gewerkt aan het vergroten van je zelfbewustzijn. Dit stelt je uiteindelijk in staat om concrete stappen te kunnen nemen naar een gelukkiger leven.

Heb je interesse in een Pathfinder Traject en wil je weten wat het exact voor jou kan betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.