In december 2019 verscheen het eerste nummer van HSP Magazine. In het magazine wordt het onderwerp hoogsensitiviteit van alle kanten bekeken. Er staan diverse interviews met HSP’ers in. Maar ook tips van coaches en artikelen over verschillende onderwerpen zoals HSP’ers en werk, liefde en opvoeding. 

Vanwege mijn eigen achtergrond en interesse in dit onderwerp bestelde ik het tijdschrift. Na het lezen van het tijdschrift mailde ik Brigitte Schellens, (de eigenaresse van HSP Magazine) om haar te feliciteren met het eerste tijdschrift over hoogsensitiviteit. Ik gaf ook aan dat ik hoopte dat er meer positieve aandacht zou komen rondom dit onderwerp. Overprikkeling wordt bijna altijd gezien als één groot nadeel van hoogsensitiviteit. Vaak gaat een gesprek over hoogsensitiviteit al snel over overprikkeling en zo ook de eerste uitgave van HSP Magazine. Niet lang na mijn mail spraken Brigitte en ik elkaar over de telefoon.

Het is belangrijk dat duidelijk wordt dat hoogsensitiviteit NIET enkel het gevoelig zijn voor overprikkeling is. Hoogsensitiviteit is gevoeligheid voor prikkels EN de intense verwerking daarvan. Ik ben van mening dat hoogsensitiviteit op zichzelf geen probleem is, maar het wel een probleem kan worden als er verkeerd met deze eigenschap omgegaan wordt. Overprikkeling is daar een gevolg van. Het is belangrijk dat hoogsensitiviteit gezien gaat worden als een karaktereigenschap met vele verschillende mooie kwaliteiten, mits het op een juiste manier wordt ingezet. Zo is het voor hoogsensitieve mensen heel belangrijk dat ze weten waar hun grenzen liggen en deze respecteren. Wanneer je weet wat je grenzen zijn en deze respecteert, zul je je gevoeligheid niet als iets negatiefs ervaren. Kennis over de werking van hoogsensitiviteit en leren dicht bij jezelf blijven, dragen bij aan het krachtig kunnen inzetten van deze eigenschap.

Het hele interview van dit gesprek nu te lezen in het zomernummer van HSP Magazine. Lees hier het complete interview.

Interview Maaike Delemarre in HSP Magazine

Het is tevens mogelijk een abonnement te nemen op HSP Magazine of diverse nummers los aan te schaffen.