Zodra ik vertel dat ik jaren geleden op zoek ben gegaan naar meer geluk in mijn leven, krijg ik vaak bijzondere wijsheden terug van andere mensen. Denk aan de spreuken: “Gelukkig zijn, is een keuze! Gelukkig zijn, is genieten van wat je hebt. Je kunt niet gelukkig worden, je kunt alleen gelukkig zijn”. Hoewel er in allerlei quotes over geluk een zekere waarheid zit verscholen, ligt de werkelijkheid iets ingewikkelder.

Wat is geluk?
Geluk is een gevoel dat van binnenuit komt en onafhankelijk is van de omgeving waarin je je bevindt. Dat betekent dat je gelukkig kunt zijn als miljonair in een luxe penthouse, maar ook als alleenstaande moeder in een kleine flat. Wat veel mensen zich eigenlijk niet realiseren, is dat zij hun geluksbeleving laten afhangen aan dingen die al dan niet in de toekomst gaan gebeuren. Denk aan dat het doel dat je pas “echt gelukkig” zal zijn als je slank bent, of veel geld hebt. Maar wanneer dat doel eenmaal bereikt is, is het geluksgevoel vaak van korte duur.

Zoals eerder aangegeven, is geluk een gevoel dat van binnen uit moet komen, maar hoe doe je dat? Ten eerste door je te realiseren dat waar de één gelukkig van wordt, niet voor jou hoeft te gelden. Jij hoeft helemaal niet op Instagram wild te worden over je eerste kopje koffie in de ochtend. Misschien ben jij wel een thee-liefhebber! Wat ik daarmee bedoel te zeggen is dat het belangrijk is om te weten wat jouw normen en waarden zijn, jouw behoeften en verlangens. Maar dan komt ook de aap uit de mouw, het gaat om JOUW normen en waarden, behoefte en verlangens! En niet die van je ouders, leraren, werkgever, vrienden, partner, kids en ga zo maar door.

We realiseren ons vaak niet dat de normen en waarden die wij als volwassenen hebben, vaak opgelegd zijn bijvoorbeeld door onze ouders in onze opvoeding. Hoe vaak is er als kind niet tegen je gezegd dat je netjes een hand moet geven aan volwassenen? Nu vind jij het dus belangrijk dat jouw kinderen dat ook netjes doen, want je vindt beleefdheid belangrijk. Maar is dat echt zo? Vind jij het belangrijker dat je kind een hand geeft aan een voor hem/haar volstrekt vreemde dan wanneer het kind liever zijn eigen gevoel volgt en alleen wil zwaaien?

Ongeacht je antwoord, wil ik je alleen maar aan het denken zetten. Wellicht zijn de dingen die jij geleerd hebt, eigenlijk diep van binnen helemaal niet passend bij jou. Door te onderzoeken wat werkelijk past bij jou, kun je daar ook naar gaan handelen. Je zult dus van binnenuit moeten werken aan jezelf. En inderdaad, als je je bewust bent van jezelf, kun je keuzes maken en ben je aangekomen in de wijsheid dat “Gelukkig zijn een keuze is”.

Wil jij graag aan de slag met jouw echte eigen normen en waarden? Het Pathfinder Traject is een methode waarbij je op zoek gaat naar jouw echte kern. Wil je meer weten? Neem dan contact met me op.