Een tijdje geleden kwam ik er via Instagram achter dat Oprah Winfrey een boek zou publiceren over het vinden van je levensdoel. Ik ben opgegroeid met de talkshows van Oprah en ook haar podcasts luister ik regelmatig. Wanneer zij een boek uitbrengt over het vinden van je levensdoel, moet ik het hebben. Ik bestelde het boek The Path Made Clear – Discovering Your Life’s Direction and Purpose onmiddellijk bij bol.com. Een paar dagen later viel het boek op de deurmat en begon ik met lezen.

Samenvatting The Path Made Clear
Het boek The Path Made Clear is Oprah’s visie op het vinden van de beste versie van jezelf. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen een succesvol leven creëert maar ook een waardevol leven.

“According to Oprah Winfrey, Your real job in life is to figure out as soon as possible what that is, who you are meant to be, and begin to honor your calling in the best way possible.””

Het boek The Path Made Clear is een gids voor mensen die op zoek zijn naar hun ware zelf. De vele quotes en inzichten die in dit boek voorbij komen geven een raamwerk voor een succes- en waardevol leven. Het boek is verdeeld over 10 hoofdstukken met heldere titels. Ieder hoofdstuk geeft een indicatie van de stappen die mensen moeten nemen om een succes- en waardevol leven te creëren voor zichzelf. Wat is hetgeen dat je moet bereiken om daadwerkelijk tevreden te zijn? Wat leren de zijwegen van het leven ons?

Ieder hoofdstuk opent Oprah met het delen van haar eigen persoonlijke lessen en inzichten. De persoonlijke verhalen die richting hebben gegeven aan haar leven. Vervolgens brengt ze de wijsheid van diverse mensen op een rij. Op deze manier kunnen lezers gaan onderzoeken wat zij zelf komen doen in de wereld en hoe zij hun levensdoel kunnen vinden, uitvoeren en leven. Vooraanstaande schrijvers zoals Eckhart Tolle, Brené Brown, Lin-Manuel Miranda en Elizabeth Gilbert delen de belangrijkste lessen die ze moesten leren om een waardevol en succesvol leven te creëren voor zichzelf.

The Path Made Clear

Ik ben ruim tien jaar werkzaam geweest in de boekenbranche. Dus als ik zeg dat dit boek mooi is vorm gegeven, zegt dat wel wat. De cover, het papiersoort maar ook de meer dan 100 prachtige foto’s in het boek zijn duidelijk met zorg uitgezocht om de vele wijze quotes visueel te ondersteunen. Dat gezegd hebbende, kan ik wat minder enthousiast zijn over de inhoud. Begrijp me niet verkeerd, de vele persoonlijke anekdotes van Oprah zijn grappig en ontroerend om te lezen. De vele quotes en wijsheden van grootheden zoals bijvoorbeeld Eckhart Tolle of Brené Brown zijn prachtig op onderwerp bij elkaar gesorteerd. Echter heel vernieuwend is dit boek niet.

De inhoud van dit boek doet mij heel erg sterk denken aan de boeken van Rebecca Campbell. De belangrijkste boodschap in het boek is dat je moet doen in het leven waar jij gelukkig van wordt. Rebecca Campbell noemt dit “Follow what lights you up!”. Hierdoor was dit boek voor mij niet heel vernieuwend qua inzichten. De mooie visuele presentatie en positieve vibe van de vele quotes die hier zijn neergezet kan ik wel waarderen. Dit is gewoon een prachtig koffietafelboekje, waar je alleen maar positiviteit uithaalt als je het op een willekeurige pagina open slaat.