Hoe werkt hoogsensitiviteit en intuïtie?
Esther Bergsma definieert hoogsensitiviteit als gevoelig zijn voor prikkels EN de intense verwerking daarvan.
Om een beetje grip te krijgen op de gevoeligheid voor prikkels heeft zij deze onderverdeeld in vier verschillende categorieën.

De vier verschillende categorieën prikkels zijn:
1. Fysieke prikkels: te herkennen aan gevoelig zijn voor harde geluiden, fel licht, sterke geuren, sterke of nieuwe smaken, en irritaties op de huid (denk ook aan pijn).
2. Emotionele prikkels: te herkennen aan gevoelig zijn voor stemmingen van anderen, sfeer, verwachtingen van anderen, leed van anderen. Intense eigen emoties, de belevingswereld van wezens die niet kunnen praten en energieën uit de spirituele wereld.
3. Prikkels uit nieuwe situaties: te herkennen aan het eerst de situatie observeren en dan pas meedoen, veranderingen in details waarnemen (interieur of uiterlijk bijv.), moeilijk omgaan met verandering in dagritme en snel schrikken.
4. Prikkels uit sociale situaties: te herkennen aan het moeten wennen aan bezoek, niet in het middelpunt van de belangstelling willen staan, niet op de vingers gekeken willen worden en niet in grote groepen willen zijn.
(Bron: Hoogsensitieve Kinderen, E. Bergsma)

Elk hoogsensitief persoon heeft in meer of mindere mate last van de verschillende soorten prikkels. Ik wil graag even stil staan bij de gevoeligheid voor energieën uit de spirituele wereld. We weten allemaal dat alles bestaat uit energie. Emoties zijn dus ook energieën. Ik begrijp daarom zeker waarom Esther gevoeligheid voor spirituele energieën samen schaart onder het kopje “emotionele prikkels”, maar spirituele energieën bestaan niet alleen uit emotionele prikkels, maar omvatten veel meer dan dat.

Ik zou graag zien dat er een vijfde, aparte categorie van wordt gemaakt namelijk “Intuïtieve prikkels”. Je zou kunnen zeggen dat intuïtieve-sensitiviteit, net als fysieke of emotionele sensitiviteit, een vorm is van hoog sensitiviteit. Zo zijn alle intuïtief-sensitief mensen hoogsensitief, maar niet alle hoogsensitieve mensen zijn intuïtief-sensitief.

Deze intuïtief-sensitiviteit is een extra zintuiglijke vaardigheid die boven het ‘normale verstand’ gaat. Intuïtief-sensitieve mensen zijn erg gevoelig voor energie en nemen dingen waar voordat ze gebeuren of zijn bijzonder opmerkzaam over andere mensen of situaties. Vaak is deze extra laag van sensitiviteit toegevoegd aan hun hoogsensitiviteit ter bescherming van hun eigen emoties, veroorzaakt door een trauma (daar zal ik in een ander blog op terugkomen).

Naast mijn eigen emotionele gevoeligheid die ik herken aan het overnemen van emoties van anderen, het aanvoelen van verwachtingen van anderen, sterke eigen emoties, heb ik ook een bijzonder sterke intuïtieve-sensitiviteit. Zo kan ik energie van mensen voelen, weet ik soms dingen die buiten de normale zintuigen niet zijn waar te nemen, krijg ik soms beelden door en kan ik contact maken met de spirit wereld.

Ik ben er pas achter gekomen dat ik intuïtief-sensitief was door een healing opleiding te volgen. Tijdens een healing opleiding leer je je eigen energie en die van anderen waar te nemen. Dit waarnemen doe je met je hele lichaam en geest. Je wordt je bewust gemaakt van emoties, fysieke sensaties en mentale gedachten en/of beelden. Met name het onderscheid welke energie is van mij en wat is van de ander, heeft mij veel inzichten gegeven. Dit is ook de reden waarom ik van mening ben dat energiewerk prachtig kan helpen voor intuïtief-hoogsensitieve mensen.

Helaas wordt intuïtie en healings vaak nog als zweverig bestempeld, waar het voor mij totaal niet zweverig meer is. Voor mij zijn juist een heleboel puzzelstukken op zijn plaats gevallen met deze informatie. Ik begrijp nu beter dat ik naast gevoeligheid voor prikkels door fysieke, emotionele, nieuwe en sociale situaties ook gevoelig ben voor prikkels vanuit het spirituele ofwel intuïtie.
Een prachtig boek dat meer verdieping geeft over dit onderwerp is het boek van Heidi Sawyer waarvan je hier een uitgebreide samenvatting kunt lezen, maar je kunt ook gerust met mij contact opnemen. Ik help je graag.